Skip to main content

Pauline Hartel, Fysiotherapeut

“Werk beslaat een groot deel van een mensenleven, biedt zingeving en structuur. Het weer in beweging brengen (letterlijk en figuurlijk) van een cliënt in re-integratie is een maatschappelijk waardevol en uniek onderdeel van het specialisme Arbeid. Het werk als professional bij Arbeidsre-integratie reikt verder dan alleen cliëntgerichte begeleiding, want ook het systeem om de cliënt wordt betrokken, van werkgever tot bedrijfsarts.

Arbeid als overkoepelend thema geeft richting aan doelen, met werk(hervatting) als ónderdeel van het herstelproces, in plaats van het beginpunt ná herstel. In een compact gespecialiseerd team werk je heel gericht en met korte lijnen. Voor deelnemers is dat prettig, door een sterke samenhang in adviezen en een gedeelde benaderingswijze. Cliënten geven regelmatig aan zich gesteund te voelen op een laagdrempelige, consistente en overzichtelijke manier. Ook als professional doe je meer inzichten en andere perspectieven op, want 3 horen meer dan 1.

Beweging is in een waardevol middel om gezonder en sterker te worden, maar ook bij gedragsverandering. Door doén leren deelnemers lichaamssignalen beter en eerder herkennen en doen zij positieve ervaringen op. Met reflectie en educatie bied je behalve gezondheidsverbetering ook mogelijkheden om patronen te doorbreken, vertrouwen te versterken en eigen regie te vergroten. Dan hebben deelnemers na het afronden van een traject genoeg in handen om verder te gaan. Het is mooi om als professional niet meer nodig te zijn.

Voor een fysiotherapeut is de re-integratie coach van het team een cruciale schakel naar het werk en de buitenwereld van een cliënt. De re-integratiecoach ziet bij een werkplekbezoek relevante zaken die bruikbaar zijn voor de fysieke training. Omgekeerd ondersteunen de re-integratie coaches deelnemers om het geleerde mee te nemen en te vertalen naar de praktijk. Zo kan fysieke begeleiding goed toegesneden worden op de praktijk en werk je als elkaars ‘verlengstuk’.”